• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
    • GİRESUNLULAR KULTUR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
    • Kök ev
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
    • Şebinkarahisar Kalesi
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ-KARTAL
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ-KARTAL
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ-KARTAL
    • ÇAMOLUK
    • GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ-KARTAL
    • TİREBOLU

Hakkımızda

            

Derneğimiz, İstanbul’da yaşayan Giresunluları bir araya getirerek, üyeler arasında sevgi, saygı, birlik ve beraberliği, sosyal, ekonomik ve kültürel yardımlaşmayı, Giresun’un tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin tanıtımının yapılması amacıyla 1991 yılında kurulmuştur.

 

Giresun, Doğu Karedeniz Bölgesinde; doğudan Trabzon ve Gümüşhane, batıdan Ordu, güneyden Erzincan, güneybatıdan Sivas illeri ile kuzeyden ise Karadeniz ile sınırlandırılmış bir sahil ilimizdir.

Giresun, Anadolu'nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadeniz'in inci kentlerinden birisidir. Şehir denize doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer almaktadır. Yarımadanın karşısında Karadeniz'in tek adası olan Giresun Adası (Aretias), kentin bir kolyesi gibi durmaktadır. Giresun ismi şehrin eski adı olan “Kerasus” kelimesine dayanmaktadır. İsmin kaynağı hakkında iki rivayet vardır. Birincisi Kerasus'ta bol miktarda yetişen kirazdan geldiği, ikincisi ise yarımadanın denize doğru bir boynuz gibi uzanmasından dolayı eski Yunanca'da boynuz anlamına gelen “Kerastan”'dan türediğidir. Şehir Türk hakimiyeti döneminde bugünkü söylenişiyle anılmaya başlamıştır.

Giresun Miletliler tarafından M.Ö. VIII. Yüzyılda bir koloni kent olarak kurulmuştur. Giresun M.Ö 183 yılında Pontus hâkimiyetine geçti. Pontus Kralı Phamakes şehri şimdiki Kale ve çevresinde yeniden kurdu. Giresun’un adı bu yıllarda Pharnakia olarak anıldı.

M.Ö.63 yılında Roma hâkimiyetine giren şehir 1204 yılında Trabzon Rum İmparatorluğu’na bağlandı.

1461 yılında Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in, Trabzon’u fethi ile şehir Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı.

Giresun, Şebinkarahisar’a, bir müddet de Trabzon’a bağlı kalmış bir sancak merkezi olup, 1923 yılında da Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra il olmuştur.

Çeşitli medeniyetlere ait tarihi zenginliği ve kültür unsurları ile dolu olan Giresun ili; tarihi açıdan olduğu kadar, kültür bakımından da ilgi çekicidir. Amazonlardan Bizans'a, Kafkas'lardan Anadolu'ya, Selçuklulardan Osmanlıya kadar dünya tarihine egemenliğini hissettirmiş olan medeniyetlerin Selçuklular’dan Osmanlı'ya, izlerini görmek her yerde mümkün değildir. Gerek Selçuklu ve Osmanlı döneminde, gerekse Cumhuriyet döneminde Giresun, Türk Kültür hayatına önemli katkılarda bulunmuştur.

 Ancak ilin coğrafyasının dağlık ve oldukça dik meyilli olması ulaşımı güçleştirmiş, ulaşım yetersizliği kültürel değerlerin ülkenin diğer bölgelerinde yeterince duyulmasını engellemiştir. Yine aynı coğrafi sebepler, yerleşimi "dağınık ev" sistemine zorlamıştır. Tarımla uğraşan toplum, elverişli bulduğu araziyi tarlaya çevirmiş, evini komşusuna göre değil, tarlasına göre yerleştirmiştir.

Giresun’un (merkez ilçe dâhil) Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Keşap, Merkez, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere olmak üzere 16 ilçesi, 8 beldesi, 194 mahallesi ve 551 köyü bulunmaktadır.

2020 yılı verilerine göre ilin nüfusu 448.400 olup (Nüfus bakımından şehir sıralamasında 81 ilden 44. Sırada olup), yüzölçümü 7.025 km² dir.

Giresun’un ekonomisi başlıca fındık üretimi ve ticareti, balıkçılık, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlin ekilebilen alanları kısıtlı olduğundan, kıyıda yaşayanlar fındık yetiştiriciliği ve balıkçılıkla, iç kesimlerde yaşayanlar da tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Giresun ilinin ekonomik gelir kaynağı fındıktır. Fındığın en kalitelisi ise Giresun’da yetişmektedir.

Giresun’da günümüze kadar ulaşabilen tarihi eserler arasında; Giresun Adası, Giresun kalesi (MÖ.II.yüzyıl), Hacı Hüseyin Camisi (1594), Kale Camisi (1830), Seyyidi Vakkas Türbesi (1461), Topal Osman Anıtı, Hacı Miktat Camisi (1661), Çekek Camisi, Soğuksu Camisi, Şeyh Keramettin Camisi, müze olarak kullanılan eski Rum Kilisesi (XVIII.yüzyıl), Meryem Ana Ziyaretgahı, Pontus Krallığı’ndan ve Roma çağından kalan sur kalıntıları, Kemer Köprü bulunmaktadır.

Ayrıca Türk sivil mimari örneklerinden Zeytinlik Mahallesi eski tarihi Giresun evleri ve yayla evleri günümüze iyi bir konumda gelmiştir.

Giresun'a ulaşım kara, denizyolu ve hava yolu ile sağlanmaktadır. Ordu Giresun Havalimanı 2015 yılında hizmete girmiş olup, Giresun kent merkezine uzaklığı 28 km. dir.

Giresun kendine özgü mutfağı, folkloru ile zengin bir kültürel yapıya sahiptir.

GİRESUNUN GEZİLİP GÖRÜLEBİLECEK YERLERİ

Giresun Müzeleri: Kurtuluş Savaşı’nda savaşan Giresunlu Gazi ve Şehitlere ait hatıraların ve savaşa dair anıların sergilendiği Kuvayı Milliye ve Osman Ağa Müzesi Giresun’da gezebileceğiniz müzelerden. 18. yy’da yapılan ve içinde antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenen Giresun Müzesi (Gogora Kilisesi) de görebileceğiniz bir diğer müzedir.

Giresun Kaleleri: Giresun Kalesi, Bedrama Kalesi ve Tirebolu Kalesi hem eşsiz manzaraları hem de tarihi önemi ile görülmeye değer yapılardan.

Giresun Yaylaları: Giresun’da özellikle bahar ve yaz aylarında yaylaları gezmek eşsiz bir keyif verecek sizlere. Giresun’da görmenizi önerdiğimiz yaylalar ise Paşa konağı Yaylası, Gölyanı Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Bektaş Yaylası ve Kümbet Yaylası. Kuzalan şelalesi, Mavi göl.

Aymaç tepesi, Melikli obası, Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet yaylaları kamp ve piknik alanı olarak yoğun kullanılmaktadır. Kümbet'in 2 km. batısındaki Aymaç eşsiz bir zirvedir. Aymaç'da Temmuz ayının ikinci pazar günü yayla şenlikleri yapılmaktadır. Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis dağı Otçu şenlikleri yapılmaktadır.

Giresun Adası: Doğu karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası, doğal güzelliklerin yanı sıra sur kalıntıları, kuleler ve manastırlar da bulunuyor.

Giresun Plajları: Yaz aylarında Giresun’da bulunacaksanız Giresun Plajlarını keşfetmenizi ve Karadeniz’in tadını çıkarmanızı öneriyoruz.

Geleneksel Giresun Evleri : Kalenin güneydoğusunda yer alan ve Zeytinlik Mahallesi adını alan semt eski tarihi Giresun evlerinden oluşur. Korunmaya alınmıştır ve ziyaretçilerin uğrak yeridir. Eski evlere meraklı olanlar için gezilip görülecek ilginç bir semttir.

Kilise ve Türbeler: Katolik Kilisesi: (Çocuk Kütüphanesi ) 18. yy. gotik mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Seyyit Vakkas Türbesi: 19. yy.dan kalma bir türbedir. Fatih Sultan Mehmet zamanında büyük yararlılıklar gösteren ve bir çatışma sırasında şehit düşen uç beyi Seyyit Vakkas'a aittir. Kendisi 15.yy.da yaşamış olmasına rağmen türbesi 19. yy.da yaptırılmıştır.

 

  

                    Giresun Merkez (Batı)                                                             Giresun Merkez (Doğu)

 

   

                               Giresun Kalesi                                                                       Tirebolu Kalesi

  

               Kuzalan Şelalesi (Dereli)                                              Kök Ev (Giresun Merkez Akçalı köyü)

 

  

                 Kulakkaya yaylası (Dereli)            Dikmen evi (Bulancak-Burunucu köyü)

 

 

                              Mavi Göl                                                 Kale Camii

 

GİRESUNLULAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Adres: Kordonboyu Mah. Hürriyet Caddesi No:54 Kat.1 Daire 3 Kartal-İSTANBUL

Tel:0216 353 27 28 web: http://www.giresunlularkulveyarder.com

 

GİRESUNUN İLÇELERİ

 

   

                                Alucra                                                               Bulancak     

                       

 

                             Çamoluk                                                          Çanakcı          

 

   

                                      Dereli                                                    Doğankent

 

    

                                 Espiye                                               Eynesil                                      

 

 

                                   Görele                                                       Güce     

 

 

 

                                   Keşap                                                           Giresun (Merkez)   

 

 

   

                          Piraziz                                                              Şebinkarahisar 

 

                                                          

 

                              Tirebolu                                                        Yağlıdere

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam36
Toplam Ziyaret100977
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu
Saat




CENGİZ DEMİRKAYA

Giresunlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Derneğimizin 14. Olağan Kongresinde Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen sayın Cengiz DEMİRKAYA, Derneğimizin  3. Başkanı olarak görevine  devam etmektedir.

 

 

KİŞİSEL

 

DOĞUM YERİ / YILI         ŞİŞLİ – İSTANBUL  ../…./1967     

NÜFUSA KAYIT YERİ       GİRESUN - GÖRELE                       

KAÇ KARDEŞ                      5 KARDEŞİ VAR.                              

EHLİYET                                B SINIFI                                              

YABANCI DİL                      İNGİLİZCE (ORTA)                          

MEDENİ HALİ                    EVLİ                                     

                                                                                                                                 

EĞİTİM

SİYASET BİLİMİ ve ULUSLARARASI İLİŞKİLER       TEZLİ YÜKSEK LİSANS / İST. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ    2017

KAMU YÖNETİMİ                                                           LİSANS / ESKİŞEHİR ANADOLU ÜNİVERSİTESİ                    2013

YEREL YÖNETİMLER                                                       ÖNLİSANS / İST. GELİŞİM ÜNV. (BÖLÜM BİRİNCİSİ)       2011

MAKİNA RESSAMLIĞI                                                  LİSE / GÜLTEPE END. MES. LİS.MAK. RESSAMLIĞI             1984

 

SERTİFİKA

 

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ        SİYASET OKULU                                              

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ        GLOBAL LİDERLİK OKULU                           

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ        YEREL SİYASET AKADEMİSİ                        

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ        DİPLOMAT OKULU                                        

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ        SİYASET / POLİTİKA OKULU  (AMERİKA )             

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ        SİYASET / POLİTİKA OKULU  (ORTADOĞU)         

 

 İLETİŞİM

 

TELEFON             : 0533 390 67 07               

MAİL                     : cengizdemirkaya67@hotmail.com

                               f    cengiz.demirkaya.7

                                t    @demirkayacengiz

ADRES  : KARTAL – İSTANBUL