GİRESUN YEREL YEMEK TARİFLERİ YEMEK TARİFLERİ LİSTESİ
1-ÇALIÇİLEĞİ ÇORBASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Ayıklanmış çalıçileği kaynamakta olan suya konarak haşlanır. Süzülür ve sıkılarak doğranır. Bir tencereye koyulan suya haşlanmış mısır yarması ve fasulye ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Doğranmış çileklikler kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir. Diğer taraftan ince bir şekilde kıyı¬lan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha pişirilerek sıcak servis yapılır. 2-ETLİ PANCAR (KARALAHANA) SARMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır. Pirinçler yıkanır, soğanlar ince doğanır ve kıymaya katılır. Maydonoz ile tuz ilave edilerek yoğurulur. Pancar yaprakları büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünür ve içerisine hazırlanan kıymadan bir miktar konularak sarılır. Sarmaya tencereye dizilir. Üzerine sulandırılmış salça, tuz ve sıcak su konularak pişirilir. Et yerine pirinçli iç hazırlanarak zeytinyağlı olarak da yapılabilir. Karalahana, pirinç, kıyma ve soğanla hazırlanan ‘Etli karalahana Sarması’, değişik tatlar arayanlar için muhteşem bir tercih. Vejetaryenler için ise sade pirinç ile yapılan zeytinyağlı seçeneği de mevcut. 3-FASULYE DİBLESİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Bir tencereye doğranmış fasulyenin yarısı konulur, üzerine yıkanmış pirinç ilave edilir.Tekrar bir sıra fasulye konulur. En üste soğan ilave edilerek pirinçler uzayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.ayrı kapta eritilerek yağ diblenin üzerine ilave edilir. Ağzı kapatılarak 10 dakika demlendirilir, sıcak servis yapılır. arzuya göre 1 adet havuç minik küpler halinde ilave edilir. Fasulye turşusu da Karadeniz’in özel lezzetlerinden biri. Soğan ve tereyağından yapılan bu özel ve farklı lezzeti mutlaka tatmalısınız 4-FASULYE TURŞUSU KAVURMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranan turşular katılarak kavrulur, ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve beş,on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır. 5-FIRIN KURU FASULYE MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve doğranır. Diğer taraftan kuru fasulye ve yarma ayrı ayrı haşlanır, süzülür. Tencerede tereyağı eritilir, soğan ve salça konarak kavrulur. Kuru fasulye, yarma ve fırın kurusu fasulyeler ilave edilerek bir süre kavrulur. Üzerine sıcak su konur. Pirinç ve tuz ilave edilir. Yemek karıştırılarak mısır unu da konduktan sonra pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. 6-HAMSİ BOREĞİ/HAMSİLİ PİLAV MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:Yağ, soğan, salça, kavrulur. Pirinç eklenip pilav yapılır. İyice dinlendiktin sonra tuz, karabiber, nane katılıp ocaktan alınır. Hamsiler iyice yıkanır mısır ununa bulandıktan sonra kılçıkları çıkarılır. Yaklaşık 26 santimetre çapındaki düz kapaklı çevirme tavasına bir çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra hamsiler sırtları dışa gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde tavanın iç ve yan yüzlerine dizilir. İç pilav tavaya yayılır. Hamsilerin dışarı taşmış uçları üste kapatılır. Ocakta hamsilerin alt yüzeyi piştikten sonra tavanın kapağına ters yüzü çevrilir ve tavaya sıvı yağ ekleyerek diğer yüzleri de pişirilir. Pezik, soğan, yumurta ve tereyağı ile yapılan pezik mıhlamasının lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Ispanakgillerden olan pezik bitkisinin yapraklarında A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca öksürüğe iyi gelirken, hazmı kolaylaştırıyor, böbrek ve dalak ağrılarına da iyi geliyor. 7-ISIRGAN YEMEĞİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel süzgeçten elle ezilerek geçirilir (robot veya blender ile de ezilebilir). Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe konur. Eğer kıvamı koyu ise arzuya göre biraz su ilave edilir. Tuzu konur. 2-3 dakika piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unun topak olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave edilir. Üzerine nane serpilerek servis yapılır. Not: Arzu edilirse üzerine süt ilave edilerek de yenebilir. 36-ISIRGANOTU ÇORBASI Malzemeler:
Hazırlanışı: İncecik doğranmış soğan hafif ateşte pembeleştirilir Un eklenir ve kavurmaya devam edilir. Su ve tuz ilave edildikten sonra 1-2 dakika iyice karıştırılır. Daha sonra doğranmış ısırganotu ilave edilir. Bu şekilde 10 dakika kadar kaynatılır. Süt eklendikten sonra birkaç dakika daha kaynatmaya devam edilir. Yumurta sarısı ve krema (veya süzme yoğurdu) ayrı bir yerde çırpılır. Servis yaparken kaselere alınan çorbanın üzerine hazırladığınız terbiyeden dökülür. Dilerseniz rendelenmiş kaşar ile de süslenebilir. 8-KARALAHANA ÇORBASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Lahanalar doğranıp, kaynar suyun içine atılır.İçine haşlanmış yarma ve fasulyeler konulur.Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir.Topraklanmamasına dikkat edilir.Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur.Kaynayan çorbanın içine ilave edilir.Çorba pişince ateşten alınır. 9-KARALAHANA DİBLESİ MALZEMELER: 1-Bir bağ lahana 2-250 gram ay çiçek yağı 3-2 adet soğan 4-4 bardak pirinç 5-1 demet maydanoz 6- Karabiber 7-Tuz HAZIRLANIŞI: Lahanayı ince ince kıyın ve suda haşlayıp bir kaba alın. Diğer taraftan bir saat evvel ıslatılmış pirinçle beraber lahanayı yağda kavurun ve 4 bardak varsa et suyu ilave edin. Soğanı ve maydanozu yağda kavurduktan sonra lahanalı pirince ilave edin ve hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tuzunu, karabiberini de ekleyin ve sıcak servis yapın. Karalahana, pirinç ve soğanla hazırlanan bu tadına doyulmaz lezzeti Giresun’da gerçek yayla karalahanasıyla yemenin ayrıcalığını yaşayın. Karalahana bitkisi; cilde, kemiklere, sindirim ve bağışıklık sistemine olan faydalarının yanı sıra, aynı zamanda vücudunuzu toksinlerden arındıran zengin bir antioksidan içeriğe sahip. 10-KİRAZ TUZLUSU KAVURMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Kiraz Tuzlaması: Kirazlar yıkanır, bütün olarak kavanoza konur. Üzerine kaim tuz serpilir. Tekrar kiraz konur tuz serpilir, bu işleme kap dolana kadar devam edilir. Kavurması: Kirazların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir, ince doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Kirazlar üzerine konur ve karıştırılarak kavrulur. 11-MANTAR KAVURMASI MALZEMELER
HAZIRLANIŞI:Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır küçük doğranır. Soğanlar küçük doğranarak yağda kavrulur. Küçük doğranan biberler ve domates rendelenerek soğana ilave edilir. 1-2 dakika karıştırılır ve mantarlar ilave edilerek karıştırılıp pişirilir. Arzuya göre su ilave edilir. Su konulmadan da pişirilebilir. Not: Aynı şekilde mantar tuzlusu kavurması da yapılır. Bu durumda mantarlar akşamdan suya konarak tuzunun çıkması sağlanır. 12-MENDEK ÇORBASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:Bir tencere suya et suyu katılarak kaynatılır, tıklanmış, yıkanmış, doğranmış mendek, kaynayan suyun içi-3 ilave edilir. Sonra içine haşlanmış fasulyeler konur. Biraz pirince çorba karıştırılarak, mısır unu elle yavaş yavaş ilave edilir.Unun topaklanmamamsına dikkat edilir. Pirinci ilave edilir, pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Diğer yanda yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir. Tuzu eklenir. Mendekler pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır. 13-MEREVCEN (DİKEN UCU) KAVURMASI MALZEMELER:
37-MEREVCEN (DİKEN UCU) MÜCVERİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Merevcenler iyice yıkanır, haşlanarak süzülür. Soğuyunca doğranır. Pirinçler yıkanır ve haşlanır. Doğranmış soğan, pirinç, yumurta, tuz, nane ve karabiber merevcene ilave edilerek iyice harmanlanır. Kızartma tavasında yağ kızdırılır. Hazırlanan harç tavaya düzgünce yayılır. Alt üst edilerek iki tarafının da kızarması sağlanır. Sıcak servise çıkarılır. 14-PEZİK (PAZI) MIHLAMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Pezik yıkanıp, ayıklandıktan sonra doğranarak, haşlanır ve süzülür. İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pezik eklenerek karıştırılır. Tuzu ve karabiberi atlır. Üzerine yumurtalar kırılır. pişene kadar hafif ateşte tutulur. 15-PEZİK (PAZI) MÜCVERİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Pezikler ayıklanır, yıkanır ve doğranarak haşlanır. Diğer taraftan pirinçler yıkanır ve haşlanır. Daha sonra pezik, doğranmış soğan, maydanoz, yumurta, tuz, pirinç, karabiber ve nane karıştırılır. Hazırlanan karışım tavaya eşit şekilde yayılır ve kızartılır. Kapakla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Sıcak servis yapılır. 16-SAKARCA KIZARTMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Sakarcalar temizlenip, doğranır ve haşlanır. Süzüldükten sonra sıkılarak fazla suyu giderilir. Un, tuz ve yumurta ilave edilir karıştırılır. Kızgın yağlı tavaya yayılarak arkalı önlü kızartılır. Sıcak servis yapılır. 17-SAMAKSA MALZEMELER:
18-TAFLAN TUZLUSU KAVURMASI(DAPHNE) MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Taflanın çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Taflanlar üzerine konur ve karıştırılarak kavrulur. 19-TEL KADAYIF MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Kadayıflar tepsiye düzgün bir şekilde döşenir. Üzerine tereyağı parçaları dağıtılarak fırına sürülür. Üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Tam soğumadan ılık haldeyken üzerine şerbeti ilave ederek soğumaya bırakılır. Arzu edilirse üzerine çekilmiş fındık dökülerek servis yapılır. Şurubun hazırlanışı: Şekere su karıştırılarak bal haline gelinceye kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır. 20-YAĞLAŞ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Önce tencereye biraz tereyağı ve mısır unu konularak kavrulur. Sonra suya tuz ilave edilerek sürekli olarak karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra servis tabağına alınarak üzerine kızdırılmış yağ dökülerek servis yapılır. 21-YEŞİL DOMATES TUZLUSU KAVURMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Tuzlu domates: Domatesler yıkanır ve isteğe göre bütün olarak veya dilimleyerek kavanoza konur. Üzerine domatesin miktarına göre kalın (iri) tuz konur, kavanozun ağzına kadar su ile doldurulur ve saklanır. Kavurması: Tuzlu domates bol su içine konulur ve tuzun çıkması sağlanır. Tuzu çıkınca domatesler bütün ise istenilen büyüklükte doğranır. Tencere eritilen yağla soğanlar kavrulur ve domatesler ilave edilir. Karıştırılarak pişirilir. Altı kısılır tencerenin kapağı kapatılarak 5-10 dakika pişirilir. 22-YUMURTALI FIRIN FASULYESİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:Fasulyeyi yumuşayana dek haşlayıp, suyunu süzün. Domatesleri yumuşaması için sıcak su ile ıslatın. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleşene dek kavurun. Domateslerin suyunu süzüp, fasulye ile birlikte tencereye alın. Üzerine tuz ve yarım su bardağı sıcak su ekleyip, pişmeye bırakın. Pişen yemeğe yumurtaları kırıp karıştırın. Sıcak olarak servis yapın . Dilerseniz yumurtaları fırın tepsisine koyduğunuz fasulyenin üzerine kırarak, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika tutup, servis yapabilirsiniz. 23-HOŞMAK MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:Kaynayan suya kuru fasulyeler dökülür. Fasulyeler pişip dağılmaya başlayınca ağaç kepçeyle ezilir. Üzerine mısır unu eklenir. Sarımsak ve tereyağı ayrı bir kapta kavrularak fasulye ezmesinin üzerine dökülüp karıştırılarak servis yapılır. 25-MISIR EKMEĞİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:Un ve tuz bir kap içine konur, ılık suyla karıştırılarak orta sertlikte bir hamur yapılır. Tavaya biraz sıvı yağ konur. Hamur tavaya düzenli yayılır. Ters yüz yapılarak pembe renkte pişirilir. İsteğe göre fırın tepsisine döşeyerek fırında pişirilerek de yapılabilir. Not: Özellikle balık ve yoğurt yanına çok yakışır, sıcak olarak çok daha lezzetlidir. 26-HAMSİ IZGARA MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Hamsileri temizleyerek bir kaba koyun. Balık haricindeki diğer malzemeleri (Soğan ve sarımsak mutlaka olacak, diğerleri isteğe bağlı) bir blender ile iyice ezin balığın üzerine dökün hamsilerle birlikte tekrar karıştırın ve 1 saat bekletin sonra direk ızgaraya mümkünse mangal da mangal imkanı yoksa elektrikli ızgarada pişirin afiyetle olsun. 38-HAMSİ BUĞLAMA MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Öncelikle hamsilerimizi ayıklayıp temizleyip bir güzel süzelim ve daha sonra süzdüğünüz hamsileri tuzlayalım dolaba kaldıralım. 1 saat dinlensin. Beklerken tuzu içine çekeceği için lezzeti artacak. O arada soğanlarımızı, domateslerimizi halka şeklinde veya yarım ay şeklinde ince ince doğrayalım. Tepsinin tabanına önce 1 dilimlediğimiz soğanımızı dizelim sonra hamsilerimizi dizelim ve sonra 2 soğanımızı dizelim tekrardan üzerine aralarına domateslerimizi ve biberleri istediğimiz görsellikte dizelim. Son olarak üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biberini gezdirelim ve 200° fırında altı ustu açık bir şekilde yarım saat pişirelim piştiğinden emin olduktan sonra fırının sadece üst kısmını acık bırakıp balığımızın üstlerinin kızarmasını sağlayalım. 5-10 dk yeterli olacaktır. ( kontrol etmenizde fayda var çünkü her fırın ayni olmuyor) Afiyet olsun. 27-GALDİRİK KAVURNMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Galdirikleri bütün halde birkaç defa yıkanarak kumlarından arındırılır. Dört – beş santim büyüklüğünde kesilerek bir tencereye konulur. Üzerlerini geçecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz konularak hafif yumuşayana kadar haşlanır, süzdürülür.Tavaya sıvıyağ konulur. Isınınca yemeklik doğranan soğanlar ve ince doğranmış sarımsak ilave edilir. Soğanlar hafif karamelize oluncaya kadar kavrulur. Haşlanmış galdirikler eklenir. Tuz, karabiber ve pul biber ilave edilir ve karıştırılır. 3.Yedi – sekiz dakika daha kavrulan galdirikler ocaktan alınır. Tomara Kavurması sıcak olarak servis edilir. Arzu edilirse üzerine sarımsaklı yoğurt konulabilir. 39-GALDİRİK KIZARTMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Galdirikler yıkanır ,haşlanır ,süzülür.Süzüldükten sonra mısır unu ile karıştırılır. Kızgın tavada alt ust yaparak kızartılır.Üzerine arzu edilirse yumurta kırılır. 40-AVUZ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Bir tencereye süt konur.Büyük bir tencereye de su konur.Süt dolu tencere bu su dolu tencerenin içine yerleştirilir.Süt bu suyun buharında pişer .bu pişen süt soğutulur.soğuyunca peynir kıvamına gelen avuz kesilerek servise sunulur. 41-ARMUT HAŞLAMA(BALLI ARMUT) MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Sert armutlar (Fakaz armudu) tencereye konur ve üstünü kapatacak kadar su ilave edilir. Orta hararetli ateşte 30 dak. Pişirilir. İsteğe göre bir miktar şeker ilave edilir. Soğuk olarak servis edilir. 28-GALDİRİK TURŞU KAVURMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Galdirik turşusu tuzu fazla ise bir müddet suda bekletilir. Soğanlar ince ince doğranır, sıvı yağ konmuş tavada pembeleştirilir, üzerine turşu ilave edilir. Bir süre kavrulur. Servis edilir. 42-PANCAR CİCEĞİ (PÜRÇEK) KAVURMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Pürçekler az sıcak suda haşlanır, sıkılır. Soğanlar karamalize olana dek kavrulur pürçekler eklenir ve bir güzel harmanlanır. Afiyet olsun. 29-CIRITTA MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:Yumurtaları kırınız ve çırpınız. Üzerine sütü boşatıp çırpınız. Sonra un, karbonat ve tuzunu atıp cıvıkça bir hamur elde ediniz. Sonra tavaya yağımızı koyup ısıtalım (soğuk olmasın) sıcak yağa bir yemek kaşığı kadar dökelim ve kızartalım çok güzel kabarır ve harika bir lezzettir. 30-HAŞIL MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:Yarma Unu ile soğuk su tencereye konulup yavaş yavaş pişerken karıştırılır. Dibini almaması için devamlı karıştırılır. Tereyağı ve tuz koyulur. Piştikten sonra isteyen tereyağı ile isteyen ortası açılarak toz şeker katarak kaynatılan süt koyularak afiyetle servis yapılır. 31-TAVUK MANTARI (TİRMİT) KAVURMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır küçük küçük doğranır. Soğanlar küçük doğranarak yağda kavrulur. Küçük doğranan biberler ve domates rendelenerek soğana ilave edilir.1-2 dakika karıştırılır ve mantarlar ilave edilerek karıştırılıp pişirilir. Arzuya göre su ilave edilir. Su konulmadan da pişirilebilir. NOT: Aynı şekilde mantar tuzlusu kavurması da yapılır. Bu durumda mantarlar akşamdan suya konarak tuzunun çıkması sağlanır 32-HOŞURAN ÇORBASI. MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Fasulye ve hoşuran kurusu ayrı ayrı haşlanır,diğer bir tencerde yarma pişirilir içine haşlanmış olan fasulye ve hoşuran katılır.Karışım kaynamaya başlayınca,mısır unu ilave edilir,diğer bir kapta ince doğranmış soğan kavrulur ve çorbanın üzerine dökülür.İsteğe bağlı olarak çorbaya biber ve salça da ilave edilebilir.çorba servise hazırdır. 33-CELECOŞ : MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Bayatlamış veya parça ekmekler iyice kızartılır. 200 gr. kadar kavurma biraz yağla eritildikten sonra nane ekilir. Üzerine istenilen çorba miktarınca su konulur. Su kaynadıktan sonra, bir miktarı alınır ve içinde süzme yoğurt ezilir. Kızarmış ekmekler yemek tabaklarının içine doğranır ve hazırlanan çorba (Celecoş) üzerine konulup servis yapılır. 34-KEŞKEK : MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Akşamdan ıslatılmış buğdaylar soğuk suyun İçine atılır pişmeye bırakılır. Buğdaylar çatlayana kadar pişirilir. Arada dibi tutmasın diye karıştırılır. Tuzu ilave edilir ve bir süre daha pişirilir. Diğer yandan haşlanmış etler ufak parçalar halinde didiklenir. Buğdayların çatlayıp yumuşadığından emin olunca didiklenmiş etler ilave edilir. Tahta kaşıkla ezilerek karıştırılır. Altı kapatılır. Tereyağı tavada kızdırılır. Keşkeğin üzerine gezdirilir. Sıcak servis edilir. 35-MISIR ÇORBASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Akşamdan ayıklanan mısır ve fasulye derin bir tencerede ıslatılır. Ertesi günü mısır ve fasulye karışımı yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ayrı bir servis kabına alınır. Servis yapılacağı sırada önce yoğurt çorbanın üzerine dökülür. Daha sonra, küçük bir tavada yağ, nane ve pul biber, kızdırılarak yoğurdun üzerine dökülür. Servis yapılır. 43-EKMEK MAKARNASI (TATLI) : MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Bayat ekmekler kuşbaşı doğranıp, şekerli su içerisinde haşlandıktan sonra süzülür. Daha sonra üzerine tereyağı yakılarak tatlı niyetine servis edilir. 44-BAYAT EKMEK BÖREĞİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Ekmekleri ince dilimler halinde kesin. Yağsız tavada arkalı önlü kızartın. 1 çorba kaşığı tereyağını tavada eritin. Eridikten sonra 3 su bardağı suyu ekleyin. Su biraz ısındıktan sonra tavayı ateşin üzerinden alın. Kızarmış ekmek dilimlerini bu tereyağlı suya batırıp, çıkarın. Ekmekleri tavaya dizin. Üzerine çökelek peyniri serpin. Erittiğiniz 1 çorba kaşığı tereyağından bir miktar dökün. Tavayı kısık ateşin üzerine oturtun. Sırayla dizdiğiniz ekmek dilimlerini arkalı önlü kızartın. Üzerine rendelenmiş peynir serptikten sonra servis yapın. 45-ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Pirinçler güzelce yıkanıp bir kenara konulur. Soğanlar ince ince doğranıp zeytinyağıyla beraber sararıncaya kadar kavrulur, sonra salça ve pirinç ilave edilip karıştırılır. Üzerine 1 su bardağı su eklenip suyunu çekinceye kadar pişirilir. Elde edilen sarmalık iç bir kenara bırakılıp ayrı bir tencerede sarmalık yapraklar 5 dakika haşlanır. Sapları temizlenen yapraklar yarım yemek kaşığı içle beraber sarılarak tencereye dizilir. Sarma işlemi bittikten sonra sarmaların üzerine yarım limon suyu ve 2 bardak su konarak orta ateşte pişmeye bırakılır. Sarmalar suyu çekip yağ saldıkları zaman pişmiş demektir. Afiyet olsun. Not: Dileyen bu harca kuş üzümü, dereotu ve nane de ekleyebilir. 46-HAMSİ DİBLESİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Hamsilerin kılçıkları alınır, hazır edilir. Soğanlar soyulur, ince ince kıyılır. Pirinç sıcak su ile ıslatılır. Yeşillikler ince ince kıyılır. Karalahana ince ince kıyılır. Tencereye tereyağ ve sıvı yağ karıştırarak eritilir, soğanlar hafifçe kavrulur daha sonra pirinçler, kıyılan taze soğan ve karalahana konur tuzu ve pul biberi atılır üzerine çıkacak kadar su eklenir. Son olarak hamsiler de üzerine eklenerek kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişip demlenince sunum tabağına en üste hamsiler gelecek şekilde yerleştirilir. MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Balıkları kafalarını ayırarak iyice temizleyerek süzgeçte 15 dak. Bekletelim. Balıkları tuzlayalım. Giresun tavasında zeytinyağını kızdırıp unlanmış balıkları başları dışarı gelecek şekilde tek sıra halinde dizelim. Bir yüzü kızaran balıkları kapak yardımı ile ters çevirerek diğer tarafını da kızartarak sıcak olarak servis yapalım. 48-PALAMUT TAVA MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Palamutları alırken ayıklatın ve dilimleyin. Bol suda yıkayın. Daha sonra süzgeçte 15 dakika kadar bekleterek süzülmesini sağlıyoruz.Suyu süzülen palamutları tersli düzlü tuzlayalım ve daha sonra mutfak tezgahında önlü arkalı unlayalım. Fazla unlarını silkeleyin. Orta harlı ateşte kızdırılmış yağda önlü arkalı balıkları kızartın. Afiyet olsun. 49-PALAMUT PİLAKİ MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Havuçları küp küp kesin. Patatesleri küp küp kesip suda bekletin. Kerevizin kökünü küp küp kesip limonlu suda bekletin. Soğanları piyazlık doğrayın. Sarımsakları ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın. Takoz palamutları tuzlu suda bekletin. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Önce soğan ve sarımsakları ilave edip pembeleşinceye kadar çevirin.Daha sonra havucu ekleyip biraz döndürün. Domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu bırakıp karışım hafif suyunu çekmeye başlarken patates ve kerevizleri ekleyin karıştırın. Defne yapraklarını, toz kimyon, şeker,tuz ve karabiber ile baharatlandırın. İyice karıştırın. 1 demet maydanozun bıçak ile yapraklarını sıyırın. Kalan sap kısmı iple bağlayın ve karışıma atın. Ardından suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve tüm sebzeler pişene kadar yarım saat orta ateşte pişirin. Tencereyi ateşten aldıktan sonra içindeki sap maydanoz demetini ve defneyapraklarını çıkartın, karışımın yarısı kadarını bir fırın kabına yayın takoz palamut dilimlerini karışımın üzerine dizin. Tenceredeki karışımın kalanını da kenarlarına yayın. Palamutların üzerlerini birer dilim limon ile örtün. Balıkların üzerine zeytinyağı gezdirin. Islatıp sıktığınız yağlı kağıdı fırın kabının üstüne tüm karışımı iyice saracak şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk servis edin. 50-İSDAVRİT TAV MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: İstavritlerin kafasını koparıp içlerini temizledikten sonra iyice yıkayıp kurulayın, sonra tuzladığımız balıkları una bulayıp bir kenara koyun. Rafine yağı Giresun tavasında kızdırıp istavritleri baş tarafları tavanın dışına gelecek şekilde tek sıra halinde dizelim. Altı piştikten sonra kapak yardımı ile ters çevirerek diğer tarfını da altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın, limon suyu ile servis yapın. 51-SARGAN (ZARGANA) BUĞLAMA MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Balıklar temizlenir, balığın boyuna göre 2 ve ya 3 bölünür. Balıklar yıkanır ve tuzlanır. Bir tepsi içersini bir miktar zeytinyağı konarak tepsinin dibi yağlanır. Balıklar üzerine düzenli bir şekilde tek sıra halinde dizilir. üzerine parçalar halinde tereyağı, kekik ve limon parçaları konularak orta hararetli fırında otuz dakika pişirilir. Servis edilmeden önce üzerine maydonuz serpiştirilir.İstek halinde ocakta da yapılabilir. 52-FIRINDA İZMARİT MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Ayıklamış olduğumuz izmaritlerimizi tuzlarız. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serer üzerine balıkları, balıkların üzerine halka doğranmış soğanları aralara sarımsakları yerleştirir en üstüne karabiber serpiştiririz. Balıkların üzerine bir kağıt daha yerleştirerek önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dak. Pişiririz. 53-BARBUN BUĞLAMA MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Barbun balıkları pulları dahil iyice temizlenir. Asma yaprakları yıkanır durulanır tepsinin altına dizilir. Tuzlanan balıklar yapraklar üzerine tek sıra halinde dizilir. Üzerine parçalar halinde tereyağı konular. Tepsinin üzeri pişirme kağıdı ile kapatılır.(Kurumaması için) Fırına verilir. Orta hararetli fırında 30 dakika pişirilir. İstenirse kiremitte ocakta da yapılabilir. Kiremidin lezzeti farklı oluyor. Üzerine limon sıkılarak servis edilir. 54-ÇALAR (İSKORPİT) SOTE MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Balıkçınıza balıkları sıfır kılçık halinde ayıklatınız. Balıkları yıkayıp suyunu süzün. Tava veya kiremide bir miktar zeytinyağı koyarak ince kıyılmış soğanları ve sarımsakları sote edin. Balıkları üzerine yerleştirip, soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri ve biberleri koyalım. En üstüne, kekik , pul biber, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozları ilave edelim. Üzerini kapatıp orta hararetli ateşte 20 dak. Pişirelim. Sıcak olarak servis edelim. 55-LENDENOZ (EŞKİNA) BUĞLAMA MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI: Balık pulları da dahil iyice temizlenir. Bir tepsinin içersine (Kiremit tercih edilir) balık konur. Kenarlarına arpacık soğan, yeşil biber ve kabuğu soyulmuş domates konur. Üzerine karabiber ve defne yaprakları ve tuz eklenir. En üste limon dilimlenerek fırına veriliri. Orta hararetli fırında balığın boyutuna göre 30-40 dak. Pişirilir. 56-KEFAL BUĞLAMA MALZEMELER:
HAZIRLANIŞI:Kefal balığını temizleyip yıkayın. Yuvarlak dilimlere bölüp, kurulayın. Balıkları tuzlayın ve biberleyin. Limonun iki ucunu kesin. Dik olarak doğrama tahtasına oturtup, bıçakla yukarıdan aşağıya doğru kabuklarını zarı ile beraber kesin. Zarlarını arasından keserek, soyulmuş limon dilimleri elde edin. Bir fırın kabını margarin ile yağlayın. Fırınınızı 200°C' ye getirip, ısıtın. Soğan ve sarımsak dilimlerini yağlanmış tepsiye döşeyin kefal balığı dilimlerini üzerine yerleştirin. Balıkların üzerine kekiği ve tarhun otunu serpin; limon dilimlerini yerleştirin. Zeytinyağı ve elma sirkesini balıkların üzerine gezdirin. Fırın kabının ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Kabı ısıtılmış fırına sunup, 40-45 dakika balığın eti yumuşayınca kadar pişirin. Balığı fırından alıp sıcak veya soğuk olarak yanında limon ile servis yapın. |